Public space Smíchov City Public space Smíchov City

Public space Smíchov City

A new Smíchov City district with high-quality public space will be constructed in the territory of the current brownfield of Smíchov Railway Station. The central boulevard is designed as a linear park and the lively focus of the new urban structure. It connects the northern residential part and the southern commercial part both separated by two parks in the design. Separation of the two built-up parts by a green belt designed in the land-use plan generates a threat of creating inner periphery and only a really attractive, active public space along the entire central boulevard can eliminate such threat. The street profile has been completed by MS plan with a multi-purpose area of the garden pavilion, shelters for stall sales, a user-friendly bike path, functional furniture and meeting places for all age groups. The arrangement with landscaping and urban solution of the two city parks with own microclimate have also been designed by our studio and they will support rich of facilities the new boulevard.

Projektový tým
Michal Šourek
Milan Ševčík
Pavel Hřebecký
Kateřina Holotová
Nick Anthony Duero

An active park in the east is the combination of interactive areas. For citizens, there will be sports grounds, an outdoor gym, a climbing wall, skatepark, natural forest park and a playground for children designed in vicinity of the planned primary school. These all are arranged in an attractive urban landscape connected to the banks of the Vltava River. The active park will offer many chances for extensive use and also semi-private and quiet corners and areas shaded by trees of the forest park.

The opposite rear park is arranged as an open meadow accentuated with an amphitheatre in the centre near the new parkway and a garden pavilion. The park is designed as a popular resort for meeting people and leisure activities, a venue for occasional cultural events and, first of all, a dynamic public space having the nature of the rural landscape.