Centre of scientific and technical fields of the University of Jan Evangelista Purkyně Centre of scientific and technical fields of the University of Jan Evangelista Purkyně

Centre of scientific and technical fields of the University of Jan Evangelista Purkyně

The ground plant of the former hospital serves as the framework for placement of the new CoS&TF building. Robust panel objects set up in series may have been good for operation of the hospital but they are unsuitable for the existing university campus. The campus is dominated by an integrated building of applied art and design in the northern part and it makes sense in the given space. But the rest of the campus lacks any meaningful expression and clear organization of corresponding content.

Projektový tým
Michal Šourek
Milan Ševčík
Pavel Hřebecký
Tomáš Filgas

The new centre is designed as a composition of structured pavilions embedded in the hillside above the city centre and closing the campus in the south. Low-floor terraced pavilions articulate a pair of open atria. These brighten and freshen-up indoor premises and give a new dimension to the public space within the entire campus creating a quiet atmosphere resembling that of meditative gardens or monastery ambits. The main corridor connects entrances to the building and creates principal axis crossing all pavilions including atria where it creates roofed bridge. At the same time, roof areas of bridges serve as outdoor areas which may be used to access vegetative – green rooftops. The character of the rooftop area follows the feeling and reality of the surrounding park vegetation so the CoS&TF building is embedded in natural environment. We have decided for a simple, modest and plain expression of a permeable and open architecture without any unnecessary monumentalism.

The internal structure has been fully adapted to its functional requirements. Deanery, administrative management of the faculty, assembly hall for ninety students and canteen accessible from indoor corridor and from outside are located in the northern pavilion – the closest to the centre of the campus, rector's office and Multifunctional Centre. Classrooms, lecture-halls and laboratories are also located in the northern part. The pavilion of the Faculty of Environment creates the centre of the structure. Offices and utility premises are located in the southern part and Departments of Physics and Chemistry are situated on lower floors. A two-storey superstructure for a meteorological laboratory and observatory with a solar telescope on a revolving observation deck is a curiosity accentuating the new centre. Situating pavilions in the terrain represents not only a simple intersection of materials but a sophisticated interaction where the terrain meets the building and the building respects the terrain. The new centre brings clearly organized forms in the campus and defines a unique public space with relaxation area of atria and roof gardens with a view of the Elbe valley.